Dobrý štvrtkový večer. Dnes je ten deň, kedy po týždňoch ba mesiacoch mediálnych príprav zdvihne slovenskú zástavu na celoeurópskej súťaži reprezentant krajiny zo srdca starého kontinentu (oceňte prosím, klišé). Áno, v ďalekom Azerbajdžane na pódium vystúpi Syn Šmajdovej manky. Max Jason Mai, či ako sa po slovensky píše.
Ideálna príležitosť pre ďalší Zápisník. Pravidlá poznáte: refrešujte často a preklepy mi prepáčte. Ako obyčajne, nerobím ich úmyselne. O chvíľu začíname.
20:55 Práve sa skončil predskokan priameho prenosu, dokumentík o slovenských účastiach v projekte. Featuring vysvetlenie, kto je MJM (SŠM).
20:58 Televízia :1 (prvý televízny program RTV:) zabezpečila dokonalý nábeh na živé vysielanie. Výborný program Trieda 9.A videli všetci rodičia zúčastnených, pedagógovia z Haliče a ja.
21:00 Reklama.
21:01 Dobrý večer, Európa! Hlási sa Baku.
21:02 Moderuje dcéra Azerbajdžanského prezidenta a dvaja ďalší moderátori. Slovenský hlas vlastní Roman Bomboš.
21:04 MJM (SŠM) štartuje s číslom 15. Druhé kolo sa začína. Srbskí zástupcovia.
21:06 Začali clivou melódiou. Chcú mňa a hlasujúcich uspať?!
21:08 Nasledujúca zastávka: Macedónsko. Pani v kostýme, vyzerá tak trocha ako na pracovnom pohovore.
21:11 Trocha sa rozohnila, to by na pohovore neprešlo. Inak ma ale ničím nezaujala. Ani pokusom o živočíšny škrek.
21:13 Holandská indiánka, zamilovaná do bubeníka skupiny MJM (SŠM), stojí v indiánskej čelenke na pódiu a hrá na gitare. Neindiáni ju doprevádzajú na hudobných nástrojoch ako v správnom Saloone. Na pódiu horia ohne. Jurovižn sonkontest everybody!
21:16 “Pripomínala Cher pred plastickými operáciami,” Roman Bomboš sa snaží aby nikto pred obrazovkou nezaspal.
21:18 Maltu reprezentuje bývalá letuška. Chlap. Pri tejto príležitosti chcem spomenúť, že v Baku majú obrovský štadión na ktorom sa súťaž odohráva. Pódium a jeho výstavba musela stáť desatinu ich HDP. Teda ak nedisponujú nerastným bohatstvom nesmiernej hodnoty. V takom prípade ignorujte tento koment. Je grandiózne veľké.
21:20 Pred každým vystúpením televízia zaradí dokrútku o Azerbajdžane. Program na RTV: sponzoruje Azerbajdžanské ministerstvo cestovného ruchu. Obrázky sú také dokonalé, že neverím, že tak v skutočnosti vyzerá krajina v ktorej sa spieva o európsky trón.
21:21 Bielorusko. Ako je možné, že Lukašenko povolil metalové oblečenie? A že súťažiaci nemajú také tie jeho fúziky?
21:23 Súťaž odsýpa bleskovým tempom, navyše bez reklamy. Chcel by som vedieť, ako sa esemeskujúci môžu rozhodnúť, komu pošlú hlas? Ja som už na prvé dve pesničky aj dávno zabudol. Pri takom tempe by Hlas trval tridsaťosem minút.
21:25 Zábery na Baku. Vyzerá v televízii ako Londýn. Už chápete?
21:27 Portugalsko, zatiaľ som nezaevidoval ani jedno meno účinkujúceho. Páči sa mi ale, že pred každou pesničkou ukážu štadión zvonka nasvietený v národných farbách ďalšieho súťažiaceho. Po Bielorusku na Portugalsko ani nemuseli nič meniť.
21:29 Je načim pripomenúť, že netuším aké sú pravidlá hlasovania a neviem, kam poslať smsku. Nie, žeby som sa chystal. Portugalka sa medzitým porúčala.
21:30 S číslom sedem, Ukrajina. Skúste si predstaviť typickú ukrajinku, máte? Tak a teraz úplný opak. Lebo spieva niečo ako Silvia Kucherenko s o čosi normálnejším plastickým chirurgom, hrubším hlasom a prepálenejším soláriom. Zjavne útočí na cieľovú skupinu “futbalový fanúšik”, spieva údajne neoficiálnu hymnu nadchádzajúcich ME vo futbale.
21:33 Škoda, že to isté neurobili Poliaci. Videli by sme naživo toto:
21:36 Korektné pridanie videa mi trvalo polovicu vystúpenia Bulharska. Skacká tam ale ďalšia bruneta bez krovia, o nič dramatické sme neprišli. Aj tak mám pocit, že to celé je len predkrm pred hlavným chodom. Tvrdým Maxom Jasonom Maiom.
21:37 Pripravuje sa najmladšia a najvyššia účastníčka. “Naša výprava ju zvykla volať Pavúčik,” dopĺňa Roman B. Je zo Slovinska, aspoň si ju nepomýlia s našou blondínkou, pardón blondínkom.
21:39 Slovinka s éterickými kolegyňami spievajú ako zo slovenského muzikálu. Netuším, kto by im mal poslať hlas. A prečo. Ale ja som sa vo speváckych súťaží nikdy nevyznal.
21:42 Chorváti. Po slovinke v bielom chorvátka celá v čiernom. Hudba zodpovedá odevu. Odporučenie pre eurospeváckych organizátorov: titulky by mohli približiť text. V angličtine, esperante, alebo jazyku televízie, ktorá program vysiela. Netuším o čom spieva teta, okolo ktorej sa krútia dvaja fešáci v sieťovaných tričkách. Môže to byť čokoľvek.
21:45 Švédsko, favorit. Abba to nebude, ale spievať bude speváčka marocko-neviemakého pôvodu. Vystupovať bude bosá! Zbystrujem pozornosť.
21:47 Chytľavá pesnička. Scénické vystupovanie ma trocha vyrušuje, ale kto som ja aby som súdil pobehujúcu divu.
21:48 Sneží! Asi kvôli severskej krajine spustili biele papieriky. A na scéne sa objavil scénický černoch na doplnenie tanečného vizuálu. Áno, na sekundu ma premohol Laco Borbély.
21:50 Pravidlá! Môžete poslať smsku! Nasleduje gruzínec Džekidze. Dze idze?
21:51 “Anri Jokhadze, I´m a Joker,” hovorí titulok. Druhá minúta pesničky, štvrtý hudobný štýl. Je to džouker, tento Anri.
21:53 Bednárik a Ďurovčík sa oňho klbčia v zákulisí.
21:55 “Gruzínske vokalistky majú také svaly ako Max Jason Mai,” moderátor perlí perličky zo zákulisia.
21:56 Turecko predvedie námornícky smútok za dievčaťom, ktoré spevák stratil. Hm. Podľa mňa smútiť nemusí. Slovenské cestovky mu takých už čoskoro v rámci letnej sezóny znova privezú do Antalye lietadlá a lietadlá plné po námorníkoch túžiacich sloveniek.
21:58 Bolo to číslo hodné akejkoľvek stužkovej.
21:59 Aj Estónec sa skamarátil so slovenskou výpravou. Keď už aj SŠM nevyhrá, kamarátov si narobili chalani na celý život.
22:00 Ak nepočítate, Estónec má štartové číslo 14. Po ňom už náš hrdina. Cukrík z Tallinu romanticky rozcíti európske publikum. Ideálny predskokan, lebo ako všetci vieme, MaxJason ŠmajdaMai má v talóne heavymetalový nárez!
22:01 Mesiace potu a driny sú len sekundy od veľkého testu. Zaujme košičan v prestížnej súťaži?
22:03 Moderátorka, tuším dcéra prezidenta, robí prechádzku medzi už odsúťaženými spevákmi a ich posse.
22:04 Siedmy slovenský interpret, po Tweenskach, Tublatanke a ďalších Syn Šmajdovej manky. Držím palce asi ako keď sme hrali proti Francúzom na MS v hokeji.
22:05 Metalisti od Dublinu po Ural sú vo vytržení! Don´t close your eyes, nezatvárajte svoje oči. Vidíte zmaľovaného v koži odetého MaxJasona.
22:06 Ak nejaký metalista pozerá, určite má už vyťukané smskové čislo. Oh, nie, Max pracuje s publikom!
22:07 Fenk jú evrybády! 25 000 divákov na štadióne sa spamätáva.
22:08 Nórsko reprezentuje “neprístupný perzský princ pôvodom z Iraku”. A ja, že to je Európsky sonkontest.
22:11 Na neprístupného princa vytiahol slušný tanečný vypaľovák, ten perzský Nór.
22:12 Nastupuje Bosna a zároveň Hercegovina. Bývalá Juhoslávia nominovala samé sólospeváčky? Iných nemajú? Je predposledná. Keby akákoľvek slovenská spevácka súťaž mala odvysielať 18 pesničiek a začala o 21:00, trvala by do rána. Prinajmenej.
22:14 Kedy sa dozvieme výsledky? Neviem, či zaspím bez vedomosti, či sa Slovensko dostalo do finále!
22:15 Litovčan má oči zaviazané šatkou. Je po 22:00, asi to už je celoeurópsky povolené.
22:16 Spieva o láske, čo je slepá. Previazané oči mu nedovoľujú inú choreografiu, ako stáť sám na megapódiu v hmle s mikrofónom v ruke. Šatku zahodil! Roztancoval sa. Imituje Michaela Jacksona, alebo čo? Jeden z mála zapamätateľných dnes večer. Tipujem, že postúpi.
22:20 Tento program je prístupný pre divákov od sedem rokov. Nemali by aspoň tí do dvanásť rokov dávno spať? Len sa pýtam, je pol jedenástej.
22:21 MJM (SŠM) musí skončit v hornej desiatke. Smska stojí pol eura. Nesmieme hlasovať za Slovensko. Tipujem, že zo Slovenska odíde počas 15-minútového okna presne osem esmesiek. Všetky omylom.
22:23 Rekapitulácia.
22:28 Moderátorka ide spovedať indiánku z Holandska. Moderátor znova vyťahuje aférku so slovenským hudobníkom.
22:32 Rekapitulácia po tretie za posledných desať minút. Stále som odhodlaný nikomu nič neposielať. Musím vydržať!
22:33 Napätie sa dá krájať. Ale kdeže, žartujem. Som predposledný, kto ešte pozerá. Pred pani Maiovou.
22:34 Čím častejšie počujem švédsku pesničku, tým viac sa mi páči.
22:36 Program má trvať ešte 24 minút. Neviem, ako vydržím nezaspať. Odpočítavanie esemeskového konca nepomáha.
22:38 Porota počíta, stierače stierajú, svetlá svietia.
22:38 Posledných päť víťazov Eurovízie spolu s azerbajdžanským orchestrom predvedie bonusové vystúpenie. Najvyšší čas ísť si umyť zuby.
22:46 Po vystúpení s napätím a čerstvým dychom odsledujem výsledky. Šesť krajín nasadili do finále, desať postúpilo v utorok. Vrátane babičiek, ktoré musíte v sobotu vidieť, aby ste tomu uverili.
22:50 Šéf poroty je zo Švédska. Obálky cestujú na pódium. Ste napätí?
22:51 Litovčan postúpil, ten posledný so šatkou. Bosna je druhá. Podľa moderátora už druhé prekvapenie z dvoch.
22:52 Srbsko postúpilo. Rovnako Ukrajina. Už len šesť miesteniek, päť keď zvážime, že šéf poroty je zo Švédska.
22:53 Švédov potvrdila aj obálka. “Je to dosť zamotané,” prilieva oheň do ohňa moderátor. A postupuje aj dáma z pohovoru, Macedónka. Ešte štyri miesta.
22:55 Nóri neprekvapivo. Tri miesta zostali. Slovensko nedýcha. Tak určitéé.
22:56 Neverím, cukrík z Tallinu. Prelomí MJM kliatbu? Ešte sme nikoho do finále nedodali. Nikdy.
22:57 Malta a posledná obálka. Zlatá. Turecko. Turecko!!!!!!
22:58 Zasa nič. Dobre, že som to neriskol a nečakal do soboty. Slovensko “vzbudilo rozruch,” ale nestačilo.
23:00 Škoda, nevyšlo to. Možno znova o rok. Ako poznám RTV:, znova niekoho vyšlú v dobrej viere reprezentovať. Ak ste dočítali až sem, ďakujem. Dovi, dopo a dobrú noc!