Dámy a páni, dnes v noci sa nerozhodne len o držiteľoch bronzových hokejových medailí vo Vancouveri. Presne o 20:15 sa začne finále pesničkovej súťaže Jurovižn sonkontest. Ideálny predkrm, vitajte v Zápisníku Live. Pre tých, čo čítajú po prvýkrát pripomínam, že stačí stláčať počas priameho prenosu tlačidlo refresh (F5 pre začiatočníkov) a možno sa zjaví nový komentár. Ako vždy, ospravedlnite preklepy prosím. Nerobím ich úmyselne. Aspoň myslím.

20:04 Jackie Chan je kráľom humoru. Aj keby ste netušili, že pozeráte STV, po upútavke na bláznivé stredy už viete.

20:07 Upútavky pokračujú. Napríklad na Capri, program čo beží v sobotu popoludní na Jednotke. Neviem ako vám, mne to vonkoncom nedáva logiku. Sobota popoludní je o šesť a trištvrte dňa.

20:10 Upútavky stále pokračujú! Som primerane otrávený, ale vždy nie tak, ako by som bol o 20:10 pri Smotánke.

20:11 Počasie! Heuréka! Hossana! Hallelujah!

20:13 “Jeho puky” z reklamy mi stále nikto nevysvetlil. Pokúšali sa asi štyria.

20:15 “Tento program vám prináša partner….” – sme si istí, že sme všetci v roku 2010?

20:16 Prskavky v štúdiu, tanečné Matrix kreácie. Ehm, asi sa to začína.

20:17 MPR (Martin Pyco Rausch): Slovenskoooooo! Také, príhodné.

20:18 Hokej a čachre-machre s termínom finále národného kola pesničkovej súťaže ma privádza na myšlienku: keby hrali hokejisti dnes od 21 semifinále a zajtra finále alebo o tretie medaily, kedy by sa vysielalo finále Jurovižn?

20:20 Pred chvíľou som v správach videl pána prezidenta, MPR privítal pána ministra zahraničných vecí. Dobre vedieť, že páni sa z výletu do Vancouveru vrátili v poriadku.

20:21 Martin Kontúr (MK) je v zákulisí. Ako vždy. Budem sa musieť ovládať. A hneď má “taký malý pocit”. Uhnite, Ivan Niňaj. Budete mať konkurenciu.

20:24 Dobre vidím? Kristína spieva prvá? A načo presne bude ostatných 150 minút priameho prenosu??? Som konsternovaný.

20:25 Stylistka siaha MPR do nohavíc. Kontrolujem logo televízie v rohu obrazovky, či som medzičasom neprepol na Smotánku. Neprepol.

20:27 Fabrizio Fanelli, či ako sa volá hopsajúci pánko v žltom tričku. Taliansky hosť programu. Filip Túma sa modlí, aby bol fakt talian. Inak ho od zajtra nahradí vo všetkých seriáloch a reklamách. Po minúte spievania má Fabriziov manažer za sebou telefonát od Drišľaku aj Senzusu či si nechce pobyt na STV 1 predĺžiť.

20:30 Práve som sám so sebou hlasoval, či môžem porušiť svoje sväté pravidlo a pomáhať si pri komentovaní fyzickým zjavom účinkujúcich. Tesne som to znova zavrhol. Dúfam, že sa podarí, hoci úloha to bude neľahká.

20:32 Fabrizio je z Malty a Kristína zo Svidníka. To, že dnes držím palce svidníčanke je asi také tajomstvo ako že politici (ne)kradnú. Ani neviem, či to vôbec dáva zmysel, je mi to jedno. Ide sa odohrať najlepšia pesnička súťaže. Za svoj názor sa nehanbím.

20:35 A nevadí mi ani, že Kristína = Ruslana 2.0

20:36 Zdá sa mi, že sa nemusí spievať naživo. Ak ozaj nie, dramaticky vzrástol komediálny potenciál dnešnej šou.

20:37 68,3% hlasov. Len aby na Oslo stačilo.

20:39 Ďalšie SMS číslo vyfasovali Free voices. Zároveň si pripomínam výsledok hlasovania sám so sebou pri pohľade na spovedajúceho Romana Bomboša.

20:41 Free voices majú 1%, veselú a dobrú pesničku a vtipné aranžmá, ako by povedali bratia Česi.

20:43 Po stýkrát píšem: irituje ma keď chlapi majú namaľované oči!

20:43 Oops, porušil som pravidlo. Čo už, prednosti Martiny Schindlerovej, traste sa :-)

20:44 Ďalší zanôti Robo Opatovský a jeho úžasný chrup. Bez srandy je úžasný.

20:45 Počas dokrútky môžem napísať svoj názor na Roba Opatovského? Myslím, že je skvelý barový spevák, určite jeden z najlepších na Slovensku. Horšie to je s Robom Opatovským rádiovým, respektíve televíznym spevákom.

20:46 DJa Roba Opatovského poznajú (bývalí) diváci Rannej šou na JOJ odzadu. Zvukový technik Funrádia vyšiel dnes večer s tvárou na obraz.

20:48 Prvé tri pesničky: nie naživo, naživo, nie naživo. Alebo sa mýlim?

20:50 Michal Hudák by skríkol: Máme výsledky! (Priebežné): Kristína 66,8%, Mista 12,8%, zvyšok je aktuálne irelevantný.

20:51 Jediné pozitívum Kristíninho otváraku je, že ju uvidíme stoosemkrát v zostrihu. O štyrikrát viac ako posledného finalistu.

20:52 MK v zákulisí, s Tweenskami. Čím ďalej tým viac vyzerajú ako z reklamy na plastickú chirurgiu, alebo pánsky online videomagazín. Japonci z nich budú paf.

20:55 Pri dokrútke o Martine Schindlerovej, ďalšej speváčke na rade, tipujem či s mikrofónom v ruke urobí viac kruhov ako je na olympijskom logu. V rámci hokejovej horúčky by mohla vykrútiť Vancouver na Jednotke.

20:57 Vokálne trio Trend už nie je to čo bývalo v Repete.

20:58 Martina, môžeš ísť. Máš tri percentá a pribudla ďalšia desatina.

21:00 Rád by som napísal niečo o AYA. Možno počas Jurovižn 2011.

21:03 No dobre, napíšem kompliment: keby som mal finálové pesničky ročníka 2010 v aute na CD, ich pesničku by som nepreskočil.

21:05 Maroš Bango, Bomboš sa ho opýtal, ako to vidí. Nevidomý. Humor ála STV.

21:06 Strop, ktorý môže pieseň Maroša dosiahnuť: SRo, Hráme jubilantom: “Prosím zahrajte pesničku od Maroša Banga Ty tu ticho spíš pre našu milovanú mamičku, babičku a starú babičku. Za tri deti, deväť vnúčat a dvadsaťsedem pravnúčat bozkáva najmladší Anton.”

21:12 MPR má výsledky: Kristína 52,46. Začnem byť znepokojený, keď klesne pod 35.

21:13 Marián Bango si outfit od Věry Bílej požičal aj do zostrihu.

21:14 MK a RB (Bomboš) v zákulisí. Dvojzmyselné vtipy. To duo má potenciál. Možno ich budem používať ako reklamnú prestávku, keď si budem potrebovať odskočiť.

21:17 Tomáš Bezdeda oznámil, že je spontánny (2x), má sucho v ústach a odviazal sa. Oveľa viac informácií, ako o Bezdedovi aktuálne potrebujem vedieť.

21:18 Už spieva. Nie naživo. Kedy zbadám prvý nezvratný dôkaz vo forme evidentne domrveného textu na perách? 21:31?

21:19 Kontrast večera: scéna vyzerá ako naozaj, hľadisko ako v štúdiu v Mlynskej doline.

21:20 Odväzujú sa aj slečny tanečníčky za Bezdedom. Doslova, ale zatiaľ nie navzájom.

21:22 Mista, možný čierny kôň súťaže. Ešte som neprišiel na to, ako použiť “čierny kôň” keď ide nezvratne o ženu.

21:26 Mista (je to skratka, napríklad Miss Tatry? Písal mediálny partner niečo o pôvode jej mena?) má problém s odposluchom, čo naznačuje, že možno spieva naživo. Istý si niesom. Ale povedzme, že mohla.

21:28 Chystá sa Miro Jaroš, ak sa niekto pomýli v texte, tak on. Práve to priznal v dokrútke.

21:30 Po piesni nevidomého pieseň pre nepočujúcich. STV získa cenu za propagáciu handicapovaných. Myslím to v dobrom, nie ironicky.

21:32 Zdalo sa mi to, alebo sa Miro Jaroš v texte pomýlil? Dokonca naživo! On spieval naživo! Aj keby, má tým pádom odpustené.

21:34 MPR: Je trištvrte na Eurosong (máme priebežné výsledky). Kristína 43, Mista 17, Soňa 8%. Kristína, Mista, Soňa. Na prvé počutie telenovelová zostava prime-time TV Doma.

21:36 Teraz ide Eurošot s Europostupujúcimi do finále Eurosongu? Vlajky a speváci o ktorých ste v živote nepočuli. Za Island Hera Bjork, nie obyčajná Bjork. Švajčiarsko: Michael von der Heide, pre pamätníkov Mates krížený s Petrom Kotvaldom z Mumulandu.

21:39 Počet dvojzmyselných vtipov RB dnes večer: minimálne 17. Tiger Woods mu už možno zohrieva posteľ na rehabilitačnej klinike. To bolo lacné, viem. Sorry, Tiger.

21:41 Spieva Soňa s Alanom Mikušekom po ľavici. Má róbu s akou by mohla aj do Wetten Dass…

21:43 Pardón, Peter Sámel je len dvojník.

21:45 Chystá sa Mayo. V Amerike majonéza. U nás finalista Jurovižn sonkontest. Predposledná skladba. Tak skoro?

21:46 Tón je taká chytľavá pesnička, ktorú keď ráno počujete, do večera sa jej nezbavíte. Len si niesom istý, či má Slovenskoooo reprezentovať song o tóne. Stromy na Horehroní majú oproti tomuto hlbokú Euromyšlienku.

21:49 Rozmýšľam, koľko pesničiek dostane dnes viac hlasov, ako má SMS číslo. 9930 je minimum. Štyri? Päť?

21:51 Figaro je čo? Chcete vedieť, ako práve vyzerám? Takto:
bohumil3

21:55 MPR: Priebežné poradie: Mayo, Opatovský, Figaro, Voices, Schindlerová, Jaroš, Bango, Aya, Bezdeda, Soňa, Mista, Kristína. Od posledného k prvej.

21:57 Hey, you! Spieva Janko Lehocký. Nesúťažne. Umelcovi sa páči krovie, tvorí ho šesť sporo odetých tanečníc krúžiacich okolo piána. To bol môj pokus o imitáciu Stana Ščepána a komentovanie krasokorčuľovania.

22:02 Zákulisie, MK, Ďuro Čurný. Na jeho hlas nezabudnem rovnako ako na hlas Jula Viršíka, Gaja Kuruca a Ľuboša Černáka. Nikdy.

22:04 Posledná rekapitulácia. Jedna výborná pesnička, štyri také čo by som na CD v aute neprepol, šesť, čo by som preskakoval zakaždým a Figaro.

22:09 MPR: “Máme rekordný počet SMSiek. Nepoviem koľko. Môžete si teda myslieť, že dokopy 129.” Posledné dve vety som si vymyslel.

22:10 Spieva ďalší maltský import z ich národného finále do dnešného priameho prenosu. Znamená to, že niektorý z našich finalistov vycestuje prezentovať sa napríklad do Arménska? A nehrozí, že si ho tam potom nechajú?

22:14 MK, zákulisný šaman. Nahral som videopozdrav na stránku mediálneho partnera lebo som chcel vycestovať do Osla? Uhádli ste, nenahral.

22:15 Finalisti nastúpení, Matrix ide niekoho vyradiť, či čo. Zastavil vlajkou hlasovanie. Už prosím vás neposielajte SMSky! Nie, žeby ste nejaké posielali.

22:17 MK speakuje s belgičanom. Po anglicky.

22:18 Práve som to skontroloval, nasledujúci program sa na STV má začať až o 35 minút. Tak skoro ešte neskončíme, netešte sa.

22:20 Irenkááááááááááááá (Bošanská). Vie pani notárka povedať aj niečo iné ako “osvedčujem výsledky hlasovania”?

22:21 Historická chvíľa v Jurovižn sonkontest. Janko Lehotský priniesol obálku s výsledkami na pódium.

22:22 Keď postúpi Kristína a skončí predposledná, 5 miliónov Slovákov bude hovoriť, že mala ísť Mista.

22:22 Poslední sú nezaslúžene Free voices.

22:23 11. miesto Mayo. Porota ho mala rada, diváci najmenej.

22:24 10. miesto Robo Opatovský, dopadol podobne ako Mayo. 9. miesto Marián Bango presne naopak. Diváci päť bodov, porota dva.

22:25 8. miesto Martina Schindlerová 4 divácke body a 4 od poroty. Znamená to, že oba tábory si mysleli, že horšie boli len tri skladby.

22:26 Soňa siedma, 10 od divákov, len tri od poroty. Figaro šieste za 7+7 bodov.

22:26 Top 5 otvára Miro Jaroš. Záber do publika odhalil kopu voľných električkových sedadiel. Štvrtá Aya.

22:28 Bezdeda, Mista a Kristína sú top 3. Bezdeda je favorit na tretie miesto, je to tuším jeho najobľúbenejšie.

22:29 MPR sa pokúša vytvoriť hustú atmosféru, ktorá by sa dala krájať nožom.

22:30 3. Bezdeda 2. Mista 1. Kristína. Prvé dve majú rovnaký počet bodov. Mista 11+12, Kristína 12+11. To bolo tesnejšie ako keď šprintérky dobehnú beh na 100 metrov.

22:31 Kamil Peteraj a Martin Kalovič, autori songu vybehli na pódium prebrať slávu. Kristína ďakuje ako na Oscarovi. Bohu, ľuďom, východu, stredu, západu, moderátorovi, všetkým vám. Vynechala jedine Ruslanu. Kuriľcovú.

22:33 MK šíri pozítívnu atmosféru zo zákulisia. S Mistou. Bezdedovci sú spokojní, lebo obhájili tretie miesto. V súťaži kde postupuje jeden. Blahoželáme k úspechu.

22:34 22. mája sa dozvieme, či mala cestovať do Osla Kristína alebo Mista. Prebehne semifinále Jurovižn. Horehronie už znie.

22:36 Neviem ako vy, ja som spoko. Dávno sa nestalo, aby môj favorit vyhral.

22:38 Na jednom z voľných električkových sedadiel bol viditeľný nápis Ambasáda. Podľa všetkého je dávno v taxíku.

22:39 Na pozadí titulkov vysvietená “1″ na budove STV v Mlynskej Doline. V J&T si môžu blahoželať. Udali v Paneláku trend.

22:40 Prenos skončil, je čas ísť spať. Budík nastavený na 3:55. Od 4:00 povzbudzujeme verím všetci Slovenskoooooooooooo vo Vancouveri. Ďakujem za čítanie a dobrú, hoci krátku, noc!

Komentáre (6)

• Skomolené priezvisko autora pesničky Horehronie / jason8 / Marec 3, 2010

Ahoj Bohumil, chápem že preklepy sa podaria občas každému ale premenovať Martina Kavuliča na Kaloviča, to už je taká ...

• / marshall / Marec 1, 2010

- vo finale museli byt vsetky vokaly a taktiez zvuky podobne vokalom nazivo - uplne nazivo sli len Free Voices - v ...

• Dve poznámočky. / Anitta / Marec 1, 2010

1. Pravidlá jurovižn neumožňujú "Ne naživo", tak netrieskaj hlúposti. 2. Nepi toľko :-)

Viac v rubrike Bohumilov zápisník