bohumil stejskal / Január 14, 2010
Na Ficovom lepe

Keby som mal nelegálne nadobudnutý majetok prevyšujúci 450.000€, po včerajších hlavných správach by som asi gúglil najlepšiu destináciu pre emigráciu. Síce by som ešte mal dosť času poprepisovať majetok na synovcov mojich bratrancov a ďalšiu rozvetvenú rodinu, no krv v žilách by mi od strachu prúdila o trocha rýchlejšie ako pred zasadaním vlády. Televízie sa totiž tvárili, že Slovensku reálne hrozí Zákon o preukazovaní pôvodu majetku. Pravda je podľa mňa taká, že po aktuálnej aktivite vlády budú voličské ovce sýte a majetok bohatého vlka celý.

STV: Premiérovi prešiel vo vláde zákon o preukazovaní pôvodu majetku. Robert Fico čiastočne ustúpil požiadavke KDH, Kresťanskí demokrati nesúhlasili, aby sa preveroval nelegálne nadobudnutý majetok len od roku 1990. Premiér tento časový limit vypustil a preto očakáva, že zákon podporí aj opozícia.

JOJ: Ani plecia Vladimíra Mečiara ani ramená Jána Slotu nepodržia v parlamente premiérov zákon o preukazovaní pôvodi majetku. A ani zmenu v Ústave, ktorá má udusiť výhrady ústavného súdu. Napriek tomu, že Robert Fico niekoľkokrát nazval Daniela Lipšica pánom Dokonalým, vyšiel mu v ústrety. Zo zákona o preukazovaní pôvodu majetku tak vypadol rok 1990. Preverovať sa tak môže majetok získaný kedykoľvek v minulosti.

Markíza: Kto má majetok nad 450 tisíc eur a nevie preukázať jeho pôvod, mal by byť na pozore. Začínajú sa politické vyjednávania o zákone, ktorý má zlodejov obrať o nelegálne nadobudnuté statky a zároveň aj o novele ústavy, ktorá naň pripravý pôdu.

TA3: Nekonečný príbeh slovenskej politiky je opäť bližšie k veľkému finále. Koho majetok je o 450 000 € väčší, než sú jeho príjmy, môže sa začať strachovať.

Marketingové zadanie splnené, redaktori sa vážne tvárili akože sa skutočne účinný zákon prijať pred voľbami môže. Vieme od nich aj, kto zákon prijať chce. Vieme aj, kto by ešte mal chcieť prijať (každý, kto nechce byť označený za skorumpovaného, lebo zaň nezahlasuje). Nedozvedeli sme sa len detail. Ktorí 90-ti poslanci zahlasujú za zmenu Ústavy, potrebnú pre prijatie toho zákona.

Parlamentné počty totiž hovoria nasledovné.

ZA: SMER: 50, KDH: 9
PROTI SNS: 19, HZDS: 15,
NEJASNÉ STANOVISKO: SMK: 15, SDKU: 28, Bez klubu: 14

Neviem si predstaviť, že sa v opozícii nájde 31 hláv, ochotných podpísať sa pod zmenu Ústavy. Nech lovím v pamäti ako lovím, veľa zákonov, na ktorých sa opozícia spojila s koalíciou v končiacom sa volebnom období som nevylovil. Šanca, že hlasov ZA bude 90 je asi taká veľká, ako že opozícia naraz odvolá ministrov Vážneho, Kaliňáka, Tomanovú a aj aktuálneho ministra životného prostredia. Teda žiadna. Namiesto poukázania na mizivú možnosť, že sa bude meniť Ústava, sa príspevky končili väčšinou odvolávaním sa na možné budúce podania na Ústavný súd.

TA3: Preukazovanie pôvodu majetku teraz závisí už iba na jednom. Či Smer a opozícia dokážu v parlamente preklenúť aj posledné rozdiely.

JOJ: Od januára hrozí prepadnutie majetku každému, kto nebude vedieť vysvetliť pôvod minimálne 450 tisícok eur. Ak zákon s opozičnou pomocou v parlamente prejde na rad zrejme príde súťažná disciplína, kto sa prvý obráti na ústavný súd.

Markíza: Celá námaha okolo zákona môže pokojne prijsť navnivoč. Aj sám predkladateľ premiér Fico pripúšťa riziko, že sa opäť nájde niekto, kto ho napadne na Ústavnom súde a bude po preukazovaní.

STV: Zákon o preukazovaní pôvodu majetku je už teraz v rukách poslancov, v parlamente sa dá očakávať búrlivá diskusia. Ak ho poslanci schvália, platiť by mal od budúceho roka.

Znova si chvíľu posedíme na premiérovom lepe.

Komentáre (2)

• gramatika / evosonic / Január 15, 2010

"...ktorá naň pripravý pôdu..." - uff :)

• poznamka / Siorac / Január 15, 2010

Prepac, ale velky politicky analytik z Teba Bohumil nebude. Opozicia vyuzije sancu hlasovat proti koalicnym partnerom a SDKU s SMK ...

Viac v rubrike Nezaradené